Вітаю Вас Гість | RSS

Середа, 24.04.2024, 02:08

Пошук
Меню сайту
Категорії розділу
Автосправа [73]
Новини [5]
Друкарська справа [0]
Швейна справа [8]
Реклама
Головна » Статті » Новини

Рижавський міжшкільний навчально-виробничий комбінат як базова ланка реалізації профільного навчання технологічного напряму в регіоні


Міжшкільний навчально-виробничий комбінат забезпечує задоволення освітніх запитів учнів з профільного і професійного навчання на підвищеному рівні та адаптацію молоді в умовах ринкової економіки поряд з отриманням загальноосвітньої підготовки у закладах освіти.
Навчання в Рижавському комбінаті об’єднує     учнів, з 10-ти шкіл району. А саме: Рижавської, Колодистенської, Юрківської, Ладижинської, Ятранівської, Шаринської, Затишанської, Городницької, Кочержинської  та  Собківської  загальноосвітніх шкіл.
Кожен учень має вільний вибір спеціальності: водій автотранспортних засобів категорії ”В” ”С”, секретар-друкарка та швачка.
Завданням сучасної освіти є формування всебічно розвиненої особистості, невід’ємною частиною якої є володіння певними видами професій. У сучасному баченні учень має обов’язково володіти іноземною мовою, вміти працювати на комп’ютері та водити автомобіль.
Час ставить свої вимоги. Умови, за яких 30 років тому були створені навчальні заклади такого типу як Міжшкільні навчально-виробничі комбінати, і теперішні умови в яких вони повинні існувати зовсім різні. Якщо раніше ці навчальні заклади мали цілу мережу в кожному регіоні, то зараз це лише поодинокі випадки. На даний час в Україні функціонує приблизно біля 300 МНВК.
В яких умовах ми повинні сьогодні існувати? Перш за все, ми повинні відповідати потребам нашого регіону і можливості відповідати державним стандартам освіти в плані реалізації профільного і професійного навчання. ( має бути наявність ліцензії, чого не було раніше, відповідність м.т. бази, наявність кваліфікованих кадрів і т.д.)
В Уманському районі саме Рижавський міжшкільний навчально-виробничий комбінат  в змозі забезпечити якісну підготовку учнів у здобутті робітничих професій, та забезпечити профільну підготовку технологічного напряму.
Першочерговим завданням педколективу на сьогодні і на майбутнє є пошук нових форм і методів навчання, покращення якості і осучаснення матеріальної бази з метою підвищення кваліфікаційного рівня випускників.
Реформування загальноосвітньої середньої школи відбувається в контексті модернізації вітчизняної системи освіти та українського суспільства в цілому. На сьогодні змінюються і завдання, які ставляться перед школою та педагогом. Однією з особливостей сучасної школи є її профілізація  (10-11 класи). Це відкриває широкі можливості діяльності і розвитку для нашого закладу. Міжшкільні навчально-виробничі комбінати можуть брати безпосередню участь у профільній підготовці школярів у технологічному напрямі, оскільки мають для цього усі можливості: кадри, матеріально технічну базу, методичне забезпечення.
Отже, як уже було вище сказано, МНВК – це навчально-виховний комплекс, який здійснює професійну підготовку учнівської молоді, забезпечує реалізацію потреб особистості в отриманні професій і кваліфікації відповідно до її інтересів, здібностей, наявних умов.
МНВК, як зовнішня форма організації профільного навчання, яка реалізовує технологічний напрям профілізації є опорною старшою школою у сільській місцевості, що виконує роль „ресурсного центру” об’єднуючи школи району, маючи достатній матеріальний і кадровий потенціал, забезпечує ту частину профільної підготовки, яку не може реалізувати та чи інша школа.
У 2007 році наш колектив прийняв участь в обласній виставці методичних розробок і представив свою роботу по темі „Профілізація – веління часу”, за що був нагороджений дипломом. Та досвід роботи закладу був оцінений як перспективний, за що Рижавський МНВК було занесено до обласної картотеки ППД. Отже, ми як навчальний заклад, як колектив, заявили про себе не тільки в районі, а й на обласному рівні.
На даний момент Рижавській МНВК є перспективним навчальним закладом, що має спеціальності які користуються попитом серед молоді. Зокрема здійснює профільне навчання за спеціальністю «Швачка», та професійне навчання за спеціальністю «Водій автотранспортних засобів категорії ”В” ”С”», та «Секретар-друкарка».

Крутченко Володимир Іванович
Директор Рижавського міжшкільного навчально-виробничого комбінату
Категорія: Новини | Додав: mnvk (27.09.2011) | Автор: Крутченко Володимир Іванович
Переглядів: 2506 | Рейтинг: 3.0/2

онлайн игры